AKTUELNO

Reditelj Ljubiša Ristić ocenio je da je svađa sa susedima ono što velike sile rade, kao i da im je potreban otvoren konflikt jer im treba otvoren proces koji može da traje koliko god njima treba.

Ristić je komentarišući Trampove tvitove i upozorenje Irana, kao i odgovor američkog predsednika na to, rekao je da ga situacija sa Trampom podseća na film "Spasavanje redova Rajana" kao i da je tajming za sve što se dešavaizvrstan, jer je noćas objavljeno da je postignut kompromis između Senata i Kongresa oko zakona o vojnom budžetu.

- Sama cifra od 717 milijardi dolara, koliko je taj zakon nominovao sredstava za odbranu, naročito u poređenju sa ruskim budžetom koji je 46 milijardi dolara, kada se to stavi na vagu, vidi se da nije svejedno šta se događa u svetu - naglasio je Ristić.

Prema njegovim rečima, pitanje je ko će na koga prvi baciti bombu, da li Izrael na Iran, ili Iran na Izrael.

Foto: Printscreen

- To ceo svet najviše zanima i to je ono što treba da se spreči. To je mesto gde i jedni i drugi imaju bombu i sve je to jedno ozbiljno pitanje - ocenio je Ristić.

Kako dodaje, za Srbiju je najvažnije šta će se desiti u Makedoniji.

- Prepucavanje i svađa sa susedima je ono što velike sile rade, a to je da ne rešavaju konflikt, nego ga drže otvorenim jer im treba otvoren proces koji može da traje koliko god njima treba - kazao je Risić.

Nemanja Starović, istoričar, na to što je nakon upozorenja iranskog predsednika Hasana Rohanija predsedniku SAD Donaldu Trampu, da ne čačka mečku jer zbog toga može da zažali, iz Vašingtona je stigao odgovor u kome mu je Tramp poručio da nikada više ne preti Sjedinjenim Američkim Državama ili će Iran trpeti posledice kakve niko u istoriji nije pretrpeo, rekao je da zvanični Teheran želi da se postavi kao konstruktivna strana pred svetskom javnošću, i kao neko ko je spreman da ostane u sporazumu o nuklearnom naoružanju, ali da je to s protokom vremena sve manje održivo.

Foto: Printscreen

- Vidimo da je to s protokom vremena sve manje realna opcija i sve manje održivo. Spoljni zid sankcija koje je Vašington nametnuo, pre svega evropskim kompanijama koje žele da posluju sa Iranom, doveo je do toga da se veliki broj njih povlači iz Irana - naveo je Starović.

Kako dodaje, ostvaruje se namera Vašingtona, a to je da se izvoz iranske nafte svede na nulu.

- Teheran će verovatno još neko vreme moći da trpi tu vrstu ekonomske štete zarad diplomatske dobiti, ali već za nekoliko meseci neće imati interes da ostaje u sporazumu i da prosto trpi restrikcija na svoj vojno-nuklearni program - ocenio je Starović.

Jakša Šćekić, novinar kazao je da je iranski odgovor na Trampove tvitove bio veoma umeren.

- Mislim da će sada Rusija da iskoristi da uleti kao faktor mira i stabilnosti u tom regionu, kao i da će to dobro doći Trampu da zapuši usta svim kritičarima. Tramp je bio dosta hrabar kada je dazavuisao svoje obaveštajne službe i ignorisao sva njihova upozorenja da se Rusija mešala u izbore - kazao je Šćekić.

Foto: Printscreen

On dodaje da je Tramp molio Putina da poveća proizvodnju nafte, kao i da sadašnja cena nafte odgovara Rusiji.

- Moja teza je da će Rusija i Amerika sada da sarađuju i da će sada Rusija da celu tu stvar gleda Brisel, što u znaku EU, što u znaku NATO pakta. Sada treba videti da li će sada Tramp da kažnjava zemlje koje imaju kakvu-takvu saradnju sa Iranom - rekao je Šćekić.

#Ljubiša Ristić

#Novo jutro

'